Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

• Τα στειρωμένα κουνέλια ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα. Ως και 85% των θηλυκών κουνελιών αναπτύσσουν καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος (μαστού, μήτρας, ωοθηκών) γύρω στην ηλικία των 4 ως 5 ετών, αν δεν είναι στειρωμένα. Και τα στειρωμένα αρσενικά ζουν περισσότερο επίσης, καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε καυγάδες με άλλα κουνέλια, γάτες και άλλα ζώα.
• Η στείρωση δεν αλλοιώνει τη συμπεριφορά του κουνελιού σας. Αντίθετα, το κουνελι σας θα είναι πιο ευτυχισμένο και πιο εύκολο στην επαφή μαζί σας.
• Τα στειρωμένα κουνέλια είναι καλύτεροι σύντροφοι. Γίνονται πιο ήρεμα και πιο γλυκά μόλις αφαιρεθεί το ένστικτο της αναπαραγωγής. Επίσης, είναι λιγότερο επιθετικά, δαγκώνουν και σκάβουν σε μικρότερο βαθμό.
• Αποκτούν καλύτερες συνήθειες “τουαλέτας” ως προς τη χρήση συγκεκριμένου μέρους να κάνουν τις ανάγκες τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια σταδιακά σταματάνε να μαρκάρουν και να ψεκάζουν με ούρα και, γενικά, είναι συνεπέστερα στη σωστή χρήση της μόνιμης τουαλέτας τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια μπορούν να μοιραστούν αρμονικά τον ίδιο χώρο.
• ‘Ενα μη στειρωμένο κουνέλι δεν μπορεί με ασφάλεια να κάνει παρέα με ένα άλλο κουνέλι του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, λόγω της σεξουαλικής και επιθετικής συμπεριφοράς ορμονικής προέλευσης. Μην περιμένετε μέχρι να αρχίσουν τα κουνέλια σας τους καυγάδες μεταξύ τους για να τα στειρώσετε, γιατί τότε, κατά κανόνα, είναι πολύ αργά για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια δεν συμβάλουν στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του είδους.
• Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα υπέροχα κουνέλια παρά υπεύθυνοι άνθρωποι να τα μεγαλώσουν. Αν δεν ζευγαρώνετε το κουνέλι σας, αυξάνονται οι πιθανότητες της υιοθεσίας ενός κουνελιού που έχει ανάγκη από ένα ζεστό, καινούργιο σπίτι για να ζήσει ευτυχισμένα.
• Η στείρωση τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών κουνελιών είναι μια ασφαλής διαδικασία αν την πραγματοποιήσει ένας έμπειρος στα κουνέλια κτηνίατρος. Αν το κουνέλι σας δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, μπορεί να στειρωθεί με ελάχιστο ρίσκο. Μην επιτρέψετε σε ένα κτηνίατρο με λίγη ή καθόλου εμπειρία στα κουνέλια να στειρώσει το κατοικίδιό σας. Τα αρσενικά κουνέλια μπορούν να στειρωθούν μόλις κατέβουν οι όρχεις (όταν γίνουν 3-4 μηνών) και τα θηλυκά όταν γίνουν 5-6 μηνών. Αν το κουνέλι σας είναι πάνω από 2 ετών, ζητήστε από τον κτηνίατρο να του κάνει εξέταση αίματος πριν την επέμβαση.

Σημαντική σημείωση

Τα αρσενικά που έχουν στειρωθεί μπορούν να καταστήσουν έγκυο ένα θηλυκό κουνέλι για 3 βδομάδες μετά τη στείρωση. Ακόμα και στειρωμένα θηλυκά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αρσενικό που μόλις στειρώθηκε πριν περάσουν 2 βδομάδες από την εγχείρηση. Τα κουνέλια ωριμάζουν σεξουαλικά γύρω στις 10-12 βδομάδες από την γέννησή τους, ανάλογα με τη ράτσα.